Üdv, Vendég!

Leszokást segítő közösség

A CigiSzünet tagságaihoz hasonló gondolkodású emberek csatlakoznak, akik le szeretnének szokni a dohánytermékek és más nikotinos termékek használatáról.

Leszokást segítő programok

Ez a vezérfonal végigkísér a szolgáltatásainkon, és javaslatot tesz, hogyan haladj a sikeres leszokás felé.

Különleges E-könyvek

Vannak olyanok, akik szívesen belemélyednek egy-egy témába. Ha te is ilyen vagy, akkor az e-könyv neked való.

Önismereti Kérdőívek

Önmagunk megfigyelésével és elemzésével megérthetjük a nikotinfogyasztás mozgatórugóit és a leszokáshoz szükséges lépéseket.

Irányadó Útikalauz

Néha eltévedhetünk a leszokás útvesztőjében. Ezek az ismeretterjesztő tartalmak segítenek megtalálni a helyes utat.

Megválaszolt kérdések

Nem vagy egyedül. Mások is gondolkodnak a nikotinos termékek elhagyásán vagy már el is hagyták azt. Itt sokat tanulhatunk egymástól!

Új vagyok itt. Hol kezdjem?

Szolgáltatásainkat a Tagság menüpontban foglaltuk össze számodra. A háttérmunkáról pedig a Rólunk menüpontban olvashatsz. Ezekkel érdemes kezdeni.

Érdekel a honlap. Kipróbálhatom?

Persze. Egy hónapos, ingyenes tesztidőszakot biztosítunk. Ezalatt szinte minden szolgáltatás-típust kipróbálhatsz. Csatlakozz az Ingyenes tagsághoz.

Leszoknék. Hogyan kezdjem?

Indítsd el a leszokást segítő programunkat a Leszokás menüpontban. Ez a megfelelő sorrendben végigvezet tartalmainkon. Így te lehetsz a leszokás mestere!

amiket eddig elértünk bővebben

A CigiSzünet program elhivatottan támogatja a leszokni vágyókat, amit három tényező is bizonyít.

Egy orvosegyetemi kezdeményezésből nőtte ki magát a CigiSzünet program, egészen a kezdetektől a segítő szándék táplálta. Ezt csak szívből lehet csinálni. Erről a Történetünk menüpontban olvashatsz.

Tisztánlátásra törekszünk a dohányzás és a leszokás témájában, ahol sok a társadalmi előítélet és az alaptalan elvárás. Mi a leszokni vágyók mellett állunk. Erről a Küldetésünk menüpontban olvashatsz.

Ebben a menüpontban gyümölcséről ismerszik meg a fa, és eredményéről a program. Számunkra a legnagyobb siker, ha valakinek végérvényesen segítettünk leszokni a dohány- és más nikotintartalmú termékekről. De a leszokás ennél sokkal több mozaikból áll. Minden apró erőfeszítés és részeredmény számít.

Kérdőíves felmérés

Senki sem tud más helyett leszokni. A leszokás az ex-dohányos érdeme, az ő erőfeszítésének gyümölcse.
Mégis büszkék vagyunk rá, hogy felméréseink szerint egy hajszálnyival hozzá tudtunk járulni követőink leszokási sikereihez 🙂

Követőinknek fontosabb
lett a leszokás

A CigiSzünet Facebook oldal dohányzó követői minél gyakrabban látogatták meg a Facebook oldalt, - saját bevallásuk szerint - annál fontosabbá vált számukra a leszokás.

Háromból ketten tanultak valami újat a leszokásról

Dohányzó követőink két harmada nyilatkozott arról, hogy valamilyen új ismeretet szerzett a leszokással kapcsolatban (pl. leszokást segítő gyógyszerekről, applikációkról, egyéni és csoportos szaksegítségről).

A követőink egyre jobban bíznak a leszokás sikerében

Minél régebb óta követték a dohányzó követőink a CigiSzünet Facebook oldalt, annál jobban bíztak következő leszokási kísérletük sikerében, annál inkább nőtt a leszokási önbizalmuk.

Módszertan:

2018-ban a Facebook oldalunk 3278 követője körében egy online felmérést végeztünk. Önkéntes alapon, a 14-35 éves korosztályból összesen 332 fő töltötte ki a kérdőívet anonim módon, akiknek a válaszát elemeztük. További információk a tudományos közleményben:

Pócs D, Kovács R, Óvári T, Erdős C, Kelemen O. A dohányzás visszaszorítása a Facebook segítségével a 14–35 éves korosztály körében.
[Tobacco reduction on Facebook among 14–35-year-olds]. Orvosi Hetilap. 2019 Feb; 160(6): 220-227.

https://doi.org/10.1556/650.2019.31314

Minél több CigiSzünet, annál kevesebb elszívott cigi

A CigiSzünet Facebook oldal hat hónapos követése arra ösztönözte dohányzó követőink több, mint két harmadát, hogy el kezdjék csökkenteni a naponta elszívott cigarettáik mennyiségét.

Négyből három sikeres leszokáshoz járultunk hozzá

Akik a Facebook oldalunk követése óta hagytak fel a dohánytermékek fogyasztásával, azoknak az ex-dohányosoknak a három negyede nyilatkozta azt, hogy segítséget jelentettek a CigiSzünet tartalmai a leszokásuk során.

A CigiSzünet követése segít, hogy ne essünk vissza

Saját bevallásuk szerint a leszokott dohányosok 73%-a úgy érezte, hogy a CigiSzünet Facebook oldal követése segít abban, hogy „füstmentesek” maradjanak, és ne kezdjenek el újra dohányterméket használni.

Tartalmak elemzése

A CigiSzünet program egyik különlegessége, hogy pozitív szemlélettel, a közösségi média felületeire helyezi a leszokás témáját. A posztoknak és a felhasználói reakcióknak, válaszoknak az elemzése számos tanulsággal szolgál.

Sokan azért követik az oldalt,
mert megnevetett

Posztjainkkal összefüggésben a felhasználók a Facebook reakciógombok közül leggyakrabban a „Tetszik” és a „Vicces” reakciót használták. Míg a „Tetszik” gombot oldalkövetőink és az oldalt nem követők egyaránt használták, addig a „Vicces” reakciógomb használata kifejezetten az oldalkövetőinkre volt jellemző. Ez alapján arra következtetünk, hogy sokan a humoros tartalmak miatt követik a Cigiszünet Facebook oldalt.

A CigiSzünettel sokkal imádnivalóbb a leszokás

A felhasználók a leszokás támogató posztjainkkal összefüggésben a „Tetszik” és a „Vicces” reakciók mellett még az „Imádom” reakciógombot használták nagy számban. Ezzel szemben a negatív érzelmeket kifejező reakciógombok („Szomorú” és „Dühös” érzelmi reakciók) használata rendkívül ritka volt. Tehát a CigiSzünet pozitív szemléletű, leszokás témájú tartalmai negatív érzelmek helyett pozitív érzelmeket váltanak ki a (többségében dohányzó) oldalkövetők körében.

Pozitív szemléletünk aktivitásra ösztönöz

A pozitív szemléletű, leszokást segítő Facebook posztjaink nagyobb aktivitásra (több reakció- és megosztásgomb használatra, több hozzászólás írására) ösztönözték a felhasználókat, mint a semleges tartalmaink (tájékoztató és szórakoztató posztok). Számunkra az eddigi eredmények azt jelentik, hogy a CigiSzünet programnak sikerült egy olyan kommunikációs stílust kialakítania, amely népszerű, szerethető és képes megmozgatni a felhasználókat (a dohányzókat is).

Módszertan:

A CigiSzünet Facebook oldalon 2017 márciusa és 2020 augusztusa között közzétett 1025 posztot elemeztünk. A vizsgálat középpontjában posztok elérési adatai (pl. hány követő látta a posztot) és az interakciós adatai álltak (kommentek írása, reakció- és megosztás-gombok használata stb.). További információk a tudományos közleményben:

Pócs D, Adamovits O, Watti J, Kovács R, Kelemen O. Facebook Users’ Interactions, Organic Reach, and Engagement in a Smoking Cessation Intervention: Content Analysis. Journal of Medical Internet Research. 2021 Jun; 23(6): e27853. https://doi.org/10.2196/27853

2017 márciusa és 2019 márciusa közötti posztokat elemeztünk a Facebook oldalunkról. Összesen 701 tartalmat válogattunk be a vizsgálatba. A vizsgált csoport posztjait a „motivációs interjú” elnevezésű tanácsadási szemlélet alapján kategorizáltuk. A kontroll csoportot a tájékoztató és szórakoztató (semleges) tartalmak alkották. Megvizsgáltuk az elérési, interakciós adatokat, illetve a felhasználók kommentjeit elemeztük. További információk a tudományos közleményben:

Pócs D, Óvári T, Watti J, Hamvai Cs, Kelemen O. How to create social media contents based on Motivational Interviewing approach to support tobacco use cessation? A content analysis. Journal of Substance Use. 2021. https://doi.org/10.1080/14659891.2021.1967484

Több száz posztunk indított el
beszélgetéseket a leszokásról

Az elmúlt években több, mint ezer leszokás témájú posztot tettünk közzé Facebook oldalunkon. Ezekből több száz tartalomra érkeztek olyan kommentek, amelyek a leszokásról szóltak. Egyes hozzászólásokban leszokott dohányosok osztották meg tapasztalataikat. Más kommentekben leszokni vágyó dohányzók kértek segítséget. Örülünk, hogy a CigiSzünet Facebook oldal egy olyan fórumként szolgál, amely lehetőséget biztosít a tapasztalatcserére, ahol erőt meríthetünk egymás történetéből.

Posztjaink segítenek a
leszokás felé vezető úton

Facebook oldalunk posztjaira érkezett kommenteket csoportosítottuk aszerint, hogy a dohányzásra vagy a leszokásra irányultak-e. Leszokásra irányuló mondatok például: „Le szeretnék szokni.” vagy „Le fogok szokni a cigiről.” (a tudományos szakirodalomban ismert, hogy minél több ilyen mondatot használ valaki, annál nagyobb a sikeres leszokás esélye). Azt találtuk, hogy a pozitív szemléletű, leszokást segítő Facebook posztjainkra több leszokásra irányuló mondat érkezett, mint a semleges tartalmainkra (tájékoztató és szórakoztató posztokra). Ez alapján kijelenthető, hogy a CigiSzünet program kommunikációs stílusa feltehetően segíti a sikeres leszokást.

A követők visszajelzései

A fentiekben tudományos igényű kutatásokkal igyekeztünk feltárni és bemutatni a CigiSzünet program lehetséges hatásait. Azonban a leghitelesebb képet talán az adja vissza a CigiSzünetről, ha beleolvasunk a követőink visszajelzéseibe
Motiválnak a posztok, és érdekes tudományos tényeket közölnek. Segítenek abban, hogy ne kezdjek el újra cigizni.
Motiválnak a posztok, és érdekes tudományos tényeket közölnek. Segítenek abban, hogy ne kezdjek el újra cigizni.
Motivál az oldal, motiválnak mások bejegyzései, erőt ad, hogy kitartsak, és ne gyújtsak rá. Mindig olvasok valami érdekeset. Mivel egy hete tettem le a cigarettát, nagyon jó, hogy rátaláltam, örülök neki, tudom, hogy nem vagyok egyedül ?
Motivál az oldal, motiválnak mások bejegyzései, erőt ad, hogy kitartsak, és ne gyújtsak rá. Mindig olvasok valami érdekeset. Mivel egy hete tettem le a cigarettát, nagyon jó, hogy rátaláltam, örülök neki, tudom, hogy nem vagyok egyedül ?
Szerintem egy figyelemfelkeltő oldal. Ami hasznos tartalmakat oszt meg. Szórakoztató módon (persze jó értelemben). Érdekes írásokat lehet olvasni és hasznos képeket lehet látni. Elgondolkodtató. Én úgy gondolom, ha ez az oldal legalább 1 embernek segített a leszokásban, akkor már hasznos volt létrehozni. Én személy szerint tudok egy embert. ?
Szerintem egy figyelemfelkeltő oldal. Ami hasznos tartalmakat oszt meg. Szórakoztató módon (persze jó értelemben). Érdekes írásokat lehet olvasni és hasznos képeket lehet látni. Elgondolkodtató. Én úgy gondolom, ha ez az oldal legalább 1 embernek segített a leszokásban, akkor már hasznos volt létrehozni. Én személy szerint tudok egy embert. ?
Nagyon sokat segít. Eddig is le akartam szokni a dohányzásról, de amióta követem az oldalt, sokkal többször fogalmazódik meg bennem a gondolat. Tetszik, hogy humoros, de ez mellett komoly információkat is átad.
Nagyon sokat segít. Eddig is le akartam szokni a dohányzásról, de amióta követem az oldalt, sokkal többször fogalmazódik meg bennem a gondolat. Tetszik, hogy humoros, de ez mellett komoly információkat is átad.
Már leszoktam. 5 hónapja. Rengeteget segített az oldal. Köszönöm!
Már leszoktam. 5 hónapja. Rengeteget segített az oldal. Köszönöm!
Nagyon sokat segít, hogy ne szokjak vissza. Olvasom mások történeteit, ha tudok kommentjeimmel segítek nekik is, mint ahogy nekem is segítenek mások.
Nagyon sokat segít, hogy ne szokjak vissza. Olvasom mások történeteit, ha tudok kommentjeimmel segítek nekik is, mint ahogy nekem is segítenek mások.
A néha felugró posztok megerősítenek abban, hogy jó döntést hoztam és kicsit büszkének érzem magam, hogy már nem dohányzom.
A néha felugró posztok megerősítenek abban, hogy jó döntést hoztam és kicsit büszkének érzem magam, hogy már nem dohányzom.
Legjobban tetszik, hogy mémek segítségével ösztönzi az emberek a leszokásra, ami számomra meglepő módon hatásos, ugyanis a napi cigarettázásomat lecsökkentettem ezáltal 6 szálról 2 szálra. Eleinte nem hittem, hogy ez működhet, de a saját bőrömön tapasztaltam, hogy igen.
Legjobban tetszik, hogy mémek segítségével ösztönzi az emberek a leszokásra, ami számomra meglepő módon hatásos, ugyanis a napi cigarettázásomat lecsökkentettem ezáltal 6 szálról 2 szálra. Eleinte nem hittem, hogy ez működhet, de a saját bőrömön tapasztaltam, hogy igen.
Humoros formába önti a leszokás nehézségeit és erőt ad, hogy újra megpróbáljak felhagyni ezzel a szokással.
Humoros formába önti a leszokás nehézségeit és erőt ad, hogy újra megpróbáljak felhagyni ezzel a szokással.
A komolyság mellett kellő humort is alkalmaztok, ami szuper! A segíteni vágyás sugárzik az oldalról, nem az ítélkezés!
A komolyság mellett kellő humort is alkalmaztok, ami szuper! A segíteni vágyás sugárzik az oldalról, nem az ítélkezés!
Köszi, hogy létrehoztátok ezt az oldalt, ez adta meg a végső lökést a leszokáshoz! ?
Köszi, hogy létrehoztátok ezt az oldalt, ez adta meg a végső lökést a leszokáshoz! ?

Támogatási lehetőségek

Szükség van egy pozitív szemléletű leszokást segítő programra, mely bárki számára bármikor elérhető. Mi ebben hiszünk, ezért hoztuk létre a CigiSzünetet, ezért dolgozunk. Ha egyetértesz velünk és megteheted, támogasd a CigiSzünet programot az alábbi módokon.
tamogatas allj mellenk icon

Állj mellénk

Fontosnak tartod a leszokás pozitív szemléletű segítését? Akkor közös a célunk. Légy a pártoló tagunk!

Ajándékozd ismerőseidnek

A dohányzók többsége fontolgatja a leszokást. A te környezetedben is van ilyen személy? Ajándékozd meg leszokást segítő szolgáltatásainkkal!

Segíts ismeretlenül

Jótékonységi programjaink során a dohányzó fiatalok és dohányzó várandós édesanyák leszokását segítjük. Csatlakozz te is!