Üdv, Vendég!

Leszokást segítő közösség

A CigiSzünet tagságaihoz hasonló gondolkodású emberek csatlakoznak, akik le szeretnének szokni a dohánytermékek és más nikotinos termékek használatáról.

Leszokást segítő programok

Ez a vezérfonal végigkísér a szolgáltatásainkon, és javaslatot tesz, hogyan haladj a sikeres leszokás felé.

Különleges E-könyvek

Vannak olyanok, akik szívesen belemélyednek egy-egy témába. Ha te is ilyen vagy, akkor az e-könyv neked való.

Önismereti Kérdőívek

Önmagunk megfigyelésével és elemzésével megérthetjük a nikotinfogyasztás mozgatórugóit és a leszokáshoz szükséges lépéseket.

Irányadó Útikalauz

Néha eltévedhetünk a leszokás útvesztőjében. Ezek az ismeretterjesztő tartalmak segítenek megtalálni a helyes utat.

Megválaszolt kérdések

Nem vagy egyedül. Mások is gondolkodnak a nikotinos termékek elhagyásán vagy már el is hagyták azt. Itt sokat tanulhatunk egymástól!

Új vagyok itt. Hol kezdjem?

Szolgáltatásainkat a Tagság menüpontban foglaltuk össze számodra. A háttérmunkáról pedig a Rólunk menüpontban olvashatsz. Ezekkel érdemes kezdeni.

Érdekel a honlap. Kipróbálhatom?

Persze. Egy hónapos, ingyenes tesztidőszakot biztosítunk. Ezalatt szinte minden szolgáltatás-típust kipróbálhatsz. Csatlakozz az Ingyenes tagsághoz.

Leszoknék. Hogyan kezdjem?

Indítsd el a leszokást segítő programunkat a Leszokás menüpontban. Ez a megfelelő sorrendben végigvezet tartalmainkon. Így te lehetsz a leszokás mestere!

honnan jöttünk? bővebben

A CigiSzünet program elhivatottan támogatja a leszokni vágyókat, amit három tényező is bizonyít.

A program fejlesztése során folyamatosan beépítjük a leszokott dohányosok visszajelzéseit. Így két lábbal a földön járhatunk, miközben egy életrevaló program születik. Erről az Eredményeink menüpontban olvashatsz.

Tisztánlátásra törekszünk a dohányzás és a leszokás témájában, ahol sok a társadalmi előítélet és az alaptalan elvárás. Mi a leszokni vágyók mellett állunk. Erről a Küldetésünk menüpontban olvashatsz.

Ebben a menüpontban leszokást támogató programunk múltját és jövőjét mutatjuk be. Csak az tudja, hová tart, aki tudja azt is, honnan jött. Légy a jelenünk részese.

Előzmények

A CigiSzünet program előzményei Szegedhez, a Szegedi Tudományegyetemhez kötődnek.
Három történettel szeretnénk bemutatni ezt az időszakot.

Barabás Katalin
szellemi öröksége

Dr. habil. Barabás Katalin, egyetemi docens, az 1980-as évek óta több, mint 30 éven keresztül működtetett egy szegedi egészségfejlesztő műhelyt. Ezt a tevékenységet oktatói kötelezettségein felül végezte, sokszor a szabadidejének a rovására. Barabás Katalin a 30 év alatt több száz orvostanhallgatót készített fel ilyen tevékenységre, akik több, mint 100.000 diáknak tartottak egészségnevelő foglalkozást. A CigiSzünet program szükségessége ebben a szellemi közegben fogalmazódott meg.

Freddie Mercury díj:
az AIDS elleni harc

Barabás Katalin tanárnő által vezetett szegedi egészségfejlesztő műhely népegészségügyi hatását jól példázza az AIDS elleni küzdelem. Az 1990-es években a szegedi orvostanhallgatók évente akár több, mint 500 iskolai egészségnevelő előadást tartottak szerte az országban. Ezáltal a szegedi egészségfejlesztő műhely tagjai hozzájárultak az AIDS magyarországi terjedésének visszaszorításához. Ezt az egészségnevelő tevékenységet 1994-ben Freddie Mercury díjjal ismerték el.

Szegedi Orvoskar:
Egészségfejlesztő tantárgyak

Az önkéntesen végzett egészségnevelő tevékenység idővel egyetemi kurzusokká vált a szegedi Magatartástudományi Intézet szárnyai alatt. Barabás Katalin olyan orvosgenerációkat nevelt fel, akik szívügyüknek tekintették a betegségek megelőzését, illetve az egészségnevelő oktatást. A 2010-es évek végén a tanárnő egykori tanítványai átvették a kurzusok szervezését, lebonyolítását. Ebből a tantárgycsoportból olyan kurzusok is kinőtek, amelyek a dohányzás visszaszorítását tűzték ki célul. Ezek keretei között született meg a CigiSzünet program.

Alapítás

A CigiSzünet program 2017 március 7-én indult el egy egyetemi kurzus keretei között.
A következő három történet jól szemlélteti az alapítás körülményeit és céljait.

Egy újfajta, pozitív dohányzás-
kommunikáció

A CigiSzünet program bölcsője a „Dohányzáskommunikáció” elnevezésű, egyetemi kurzus volt. Ez a Szegedi Tudományegyetem Szent-Györgyi Albert Orvostudományi Kar (SZTE SZAOK) Magatartástudományi Intézetének és a Szegedi Tudományegyetem Bölcsészet- és Társadalomtudományi Kar (SZTE BTK) Kommunikáció- és Médiatudományi Tanszékének a közös kurzusa volt. Ezáltal a CigiSzünet a magatartástudomány és a kommunikációtudomány „közös gyermekének” tekinthető. A két megközelítést a két kar (SZTE SZAOK és SZTE BTK) oktatói és hallgatói a közös munka során összefűzték.

Dohányzók és nem-dohányzók közös nevezője

Nem akartunk egy olyan programot, melyben a dohánytermékeket sosem használók „mondják meg” a dohányzóknak, hogy mit kellene tenniük. Ezért a CigiSzünet program szerkesztősége a kezdetétől fogva aktív dohányzókból, sosem dohányzott szerkesztőkből és leszokott dohányzókból állt. Együtt, közösen tudtunk létrehozni egy olyan fórumot, ami a béke szigete tud lenni ebben a témában. Aktívan dohányzó szerkesztőinket ez a munka segítette a leszokásban (nem volt rajtuk semmilyen külső nyomás, ez az ő döntésük volt). Sosem dohányzó szerkesztőink pedig a közös munka hatására sokkal elfogadóbbá és megértőbbé váltak a dohányzókkal szemben.

Tarts egy kis szünetet!
CigiSzünet

A közös munka során számtalan név-ötlet felmerült, míg végül a CigiSzünet elnevezés mellett döntöttünk. Egyrészt a név azoknak is vonzó lehet, akik nem akarják letenni a cigarettát: a „cigiszünet”, amikor néhány percre együtt lehetünk szenvedélyünk tárgyával. Másrészt a „cigi-szünet” kifejezi a cigarettától való tudatos tartózkodást (absztinenciát). A logó is ezt a kettőséget fejezi ki. A két izzó cigaretta - leszokási szándéktól függetlenül - vonzó lehet az aktív dohányzóknak, ugyanakkor a két cigaretta egy szünetjelet (pauzát) formál, amit a leszokás szimbólumaként használunk.

A kezdetek képekben

Ezzel a néhány képpel szeretnénk felidézni
a CigiSzünet program első éveit.

Lazaság, kreativitás, közösség

A Szegedi Tudományegyetem hallgatóiból állt össze a CigiSzünet szerkesztősége éveken keresztül. Mindenki bekapcsolódott a kreatív munkába. A posztötleteket közösen csiszoltuk, hogy a legélvezetesebb tartalmakat tudjuk elkészíteni. Egy igazi közösség formálódott, melyben hasonló gondolkodású egyetemi hallgatók dolgoztak egy közös célért, a dohányzás visszaszorításáért.

Környezetvédelem, lelkesedés, csikkszedés

A kezdetektől foglalkoztunk a dohányzás környezetvédelmi vonatkozásaival is, hiszen a cigicsikk a leggyakoribb szemét a világon. A CigiSzünet szerkesztősége több alkalommal is szervezett csikkszedési akciót. Többen is csatlakoztak, tettünk valamit közösen a környezetünkért, és tiszta lelkiismerettel távozhattunk.

Küldetéstudat, szolgálat, háttérmunka

A Duna TV "Család-Barát" című műsorában készítettek velünk egy pár perces anyagot a CigiSzünet háttérmunkájáról. A posztok szerkesztése egy tudatos és szervezett folyamat a mai napig. A rövid interjú a mediaklikk.hu oldalon érhető el, Duna TV Család-barát műsorának 2019.01.14-i adásában, 37:12-től. Továbbá Facebook oldalunkon is közzétettük ezt a műsorrészt: [VIDEO]

Elismerések

Az elmúlt években számos díjat és szakmai elismerést kapott a CigiSzünet program,
ezenkívül a helyi és az országos média figyelmét is elnyerte.

Helyi médiamegjelenések

Országos médiamegjelenések

EgészségHős díj

A HáziPatika.com minden évben megjutalmazza azokat, akik a legtöbbet tették a lakosság egészségéért, a helyes életmód népszerűsítéséért. Nagy örömünkre szolgált, hogy 2018-ban az „Egészséghősök” pályázat „Innovátor” kategóriájában a CigiSzünet program közönségdíjat nyert. Reméljük, hogy a program fejlesztésével ezt a bizalmat a jövőben is kiérdemeljük.

Helyi médiamegjelenések

Országos médiamegjelenések

Szakmai elismerések

Tudományos tevékenységünk több szakmai elismerésben is részesült: a 2017-es és a 2020-as szegedi Tudományos Diákköri Konferencián (TDK) I., II, és III. helyezést, a 25. Marosvásárhelyi Tudományos Diákköri Konferencián különdíjat, illetve a 2019-es Országos Tudományos Diákköri Konferencián (OTDK) I. helyezést értünk el.

Jövőbeli terveink

Három területen fogalmaztunk meg konkrét célokat a jövőt illetően.
Hiszünk abban, hogy megfelelő eszközökkel és sok munkával ezek a tervek megvalósíthatóak.

A dohányzás leszokás online forradalma

Szeretnénk folytatni a pozitív szemléletű, internetes leszokás támogatás népszerűsítését, bővítését. A CigiSzünet program jelenleg a Facebook, Instagram és Pinterest felületein jelenik meg. Szeretnénk majd podcast-okat és videókat is készíteni, így a Spotify vagy a Youtube felületein történő megjelenés is adja magát. Végül, angolra és más nyelvekre is lefordítjuk majd tartalmainkat, hogy nemzetközi szinten is minél több embernek tudjunk segíteni.

Társadalmi csoportok
és a leszokás

Kutatásokkal igazolt tény, hogy az egyedülállók leszokási kísérletével szemben a közösségben megélt leszokási kísérlet sikeresebb. Ezért fontosnak tartjuk, hogy a jövőben különböző társadalmi csoportoknak szóló leszokás támogató programokat hozzunk létre. Ilyen csoportok: fiatalok, gyermeket tervezők, várandósok, szülők, nemzeti kisebbségek (pl. romák), LMBTQI+ közösség, vagy a krónikus betegségben szenvedők.

Korszakalkotás a dohányzás
prevencióban

Ha egy profit-orientált cég lennénk, akkor nem fektetnénk energiát a dohányzás megelőzésére, mert azzal csökkenne a célközönségünk. Azonban nem vagyunk ilyen cég. A célunk, hogy a sikeres leszokás révén minél több ember javíthassa az életminőségét. De a legjobb, ha rá sem szoknak a fiatalok. Tehát a CigiSzünet alapvetően egy leszokás támogató program, de szeretnénk a dohányzás megelőzést (a prevenciót) is megreformálni.

Támogatási lehetőségek

Szükség van egy pozitív szemléletű leszokást segítő programra, mely bárki számára bármikor elérhető. Mi ebben hiszünk, ezért hoztuk létre a CigiSzünetet, ezért dolgozunk. Ha egyetértesz velünk és megteheted, támogasd a CigiSzünet programot az alábbi módokon.
tamogatas allj mellenk icon

Állj mellénk

Fontosnak tartod a leszokás pozitív szemléletű segítését? Akkor közös a célunk. Légy a pártoló tagunk!

Ajándékozd ismerőseidnek

A dohányzók többsége fontolgatja a leszokást. A te környezetedben is van ilyen személy? Ajándékozd meg leszokást segítő szolgáltatásainkkal!

Segíts ismeretlenül

Jótékonységi programjaink során a dohányzó fiatalok és dohányzó várandós édesanyák leszokását segítjük. Csatlakozz te is!