Üdv, Vendég!
#VIP+Viselkedési stratégiák

Légzőgyakorlatok és a leszokás

A dohányzás iránti erős vágyakozás kezelésében és a megvonási tünetek leküzdésében is a légzőgyakorlatok népszerű és jól bevált módszerek. A „nikotin-stressz” legyőzése mellett az önuralom fejlesztésében és a stressz általános kezelésében is hasznukat vehetjük. Ez a cikk összefoglalja, hogy milyen légzőgyakorlat ajánlott a leszokás során, az milyen előkészületeket igényel, illetve azt hogyan érdemes megvalósítani.

#VIP+GyógyszerekTestsúly-szabályozás

A leszokás és a testsúly – 2.rész

Ebben a cikkben folytatjuk a leszokás és a testsúly összefüggéseinek áttekintését, azonban itt már a lehetséges megoldásokat mutatjuk be. A leszokást segítő gyógyszerek használata mellett bizonyítottan nem növekedik érdemben a testsúly. Így az anyagcserehatás is eltolható és a nikotin utáni vágyhoz társuló kalóriatöbblet (pl. nassolás) is mérsékelhető. Ezenkívül az életmódra történő odafigyeléssel kézben tarthatjuk a testsúlyunkat.

#VIP+Testsúly-szabályozás

A leszokás és a testsúly – 1.rész

Ebben a cikkben a leszokás és a testsúly összefüggésével foglalkozunk. Sok félelem él a leszokás utáni súlygyarapodással kapcsolatban, azonban a tudományos vizsgálatok szerint ez alaptalan. Maga a jelenség a dohányzóknak csak egy részét érinti, és az ő esetükben is lehet tenni ellene. Alaposan sorra vesszük a háttértényezőket, hogy rávilágítsunk a leszokás utáni súlygyarapodásra minden oldalról, és így egy átfogó képet nyújtsunk.

#VIPGondolati stratégiákTervezés

Hogyan szokjunk le a dohányzásról?

Tervvel vagy terv nélkül, hirtelen vagy fokozatosan, szaksegítséggel vagy szaksegítség nélkül érdemes-e belevágni a leszokásba? Ebben az összefoglalóban tudományos kutatások alapján ezekre a kérdésekre adjuk meg a választ. Mindegyik hozzáállásnak megvannak a maga előnyei. Ezért a leszokás megközelítéseinek áttekintésével kiválaszthatjuk, hogy melyik módszer lehet számunkra a leghasznosabb.

#VIPTervezés

A tervezés szerepe a leszokás során

A tervezés során a leszokási szándékunkat cselekedetekbe ültetjük át, ami számos módon hozzájárul a dohányzás végleges abbahagyásához. Ez az összefoglaló bemutatja a tervszerű, cél-orientált cselekvés jelentőségét a leszokás során, és praktikus tanácsokkal lát el. Ha jól alkalmazzuk, akkor ebből a módszerből csak előnyünk származhat, és közelebb kerülhetünk a sikeres leszokáshoz.

#School#VIP+Tények-tévhitekTestsúly-szabályozás

Vajon a nikotin csökkenti a testsúlyt?

Ebben a cikkben összefoglaltuk mindazt, amit tudni érdemes a nikotinos termékekkel kapcsolatos testsúlycsökkentő hatásról. Sajnos sok tévhit él ezzel a témával kapcsolatban. Ideje tiszta vizet önteni a pohárba. Elöljáróban csak annyit, hogy fiatal dohányzóknál a rendszeres nikotinbevitelnek nincs testsúlycsökkentő hatása. Több évtizedes nikotinfogyasztás járhat ilyen hatással, ám ez korántsem nevezhető előnyös fogyókúrának.

#School#VIP+Tények-tévhitek

Kockázatcsökkentő magyarázatok

Ebben a cikkben olyan magyarázatokról lesz szó, amelyeket dohányzóktól gyűjtötte össze, és amelyeket tudományos vizsgálatoknak vettettek alá. Egy pszichológiai elmélet szerint a dohányzók hajlamosak lekicsinyíteni a dohányzás ártalmait, hogy ne érezzék magukat kellemetlenül, amikor a leszokás kérdése felvetődik. A kutatások megerősítették, hogy ezek a magyarázatok valóban megnehezítik a leszokást, de ugyanakkor félreállíthatóak.

#IngyenesTények-tévhitek

Alternatív gyógymódok a leszokásban – 2.rész

Folytatjuk kétrészes cikksorozatunkat a helyettesítő, pszichoterápiás és egyéb módszerek bemutatásával. A leszokást támogató alternatív módszerek tudományos vizsgálata folyamatban van, ami évtizedekbe telhet. A jelenlegi eredményeket szeretnénk bemutatni. Szakmai szempontból amíg a módszerek hatékonysága és biztonsága nem bizonyítható, addig nem helyettesíthetik a már igazoltan hatásos és megbízható módszereket.

#IngyenesGyógyszerekTények-tévhitek

Alternatív gyógymódok a leszokásban – 1.rész

Számos alternatív módszer létezik a leszokás támogatására. Ezek tudományos vizsgálata folyamatban van, ami évtizedekbe telhet. A jelenlegi eredményeket szeretnénk bemutatni. Szakmai szempontból amíg a módszerek hatékonysága és biztonsága nem bizonyítható, addig nem helyettesíthetik a már igazoltan hatásos és megbízható módszereket. A kétrészes cikksorozatot a gyógyszerek és gyógynövények bemutatásával kezdjük.

#IngyenesSzaksegítség

Telefonos és internetes szaksegítség

Elektronikai eszközökön keresztül is igénybe vehető számos leszokást segítő szolgáltatás. Előnyük, hogy bárhol, bármikor, kényelmesen hozzáférhetünk. A telefonos tanácsadás (06 80-44-20-44) Magyarországon ingyen elérhető és bizonyítottan hatékony segítség. Mobilapplikációból és weblapból több is rendelkezésre áll, de fontos, hogy megbízható és hiteles szolgáltatást válasszunk. Ebben segít ez az összefoglaló.