Üdv, Vendég!

Önismereti kérdőívek

Leszokási motivációk

Ez az önismereti kérdőív konkrét leszokási motivációkat vesz sorra, és aszerint értékeli ezeket, hogy belső vagy külső forrásból származnak.

Minimum milyen tagsággal érhető el?
 • Ingyenes

 • VIP

 • VIP+

Milyen VIP+ kiegészítőt tartalmaz?
 • School

 • Baby

A „Leszokási motivációk” kérdőív egy önismereti eszköz, mely az általános motivációs állapot helyett inkább konkrét, külső és belső leszokási motivációkat tár fel. 

Külső motivációk. A leszokást ösztönözhetik külső tényezők: valamilyen kellemes dolog elérése (pl. anyagi megtakarítás, másik személytől származó elismerés), vagy valamilyen kellemetlen dolog elkerülése (pl. megbélyegzés és vitatkozások elkerülése). Ez az önismereti kérdőív rámutat, hogy mennyire jellemzőek rád a külső motivációk.

Belső motivációk. A leszokás motivációja származhat belső szükségletekből és vágyakból is (pl. az egészségi állapot javítása, szabadságvágy). Ebben az esetben a leszokás folyamata önmagában is elégedettséget okozhat, ami képes lehet fenntartani a leszokás melletti elköteleződést. Az önismereti kérdőív segít megérteni a belső motiváció jelentőségét.

Kívülről, belülről. A nikotinos termékekről történő leszokást jellemzően külső és belső motivációk együttesen táplálják. A külső motivációk segítséget jelentenek a leszokás elkezdésében, egyfajta lendületet adnak. A belső motivációk viszont a hosszú távú, végleges leszokáshoz segítenek hozzá. Az önismereti kérdőív feltárja a két motiváció típus arányát. 

Az önismereti kérdőív előnyei:

 • Átgondolhatjuk, hogy mik azok a konkrétan megnevezhető dolgok, amikért képesek lennénk leszokni. Így érdekelté válunk a leszokásban.
 • Megérthetjük, hogy a külső és a belső motivációknak is megvan a szerepe a leszokásban, és hogy a legjobb, ha a két motiváció típus előnyeit párosítjuk.
 • Az észszerűség megköveteli, hogy a leszokási motivációk összhangba kerüljenek a cselekedetekkel. Így ez az önismereti munka tetteké formálódhat.

Kiknek ajánljuk?

 • Dohányzóknak, akik nem találnak okot a leszokásra.
 • Dohányzóknak, akiknek korábbi leszokási kísérletei kudarcba fulladtak.
 • Dohányzóknak, akik fontolgatják a leszokást.
 • Nem-dohányzóknak, akiket érdekel a leszokás motivációja.

 

Az Önismereti Kérdőív kitöltése után a kiértékelést automatikusan elküldjük a regisztrációkor megadott email címre!

Kapcsolódó alkalmazások

Leszokás előnyei

Az alkalmazás egy idővonalra helyezi a dohányzás leszokás előnyeit, továbbá rámutat arra, hogy az egészségügyi nyereség mellett milyen más haszonnal jár a leszokás.

Egészségügyi Őrszem

Ez az alkalmazás egészségügyi kockázatbecslést végez. Feltárja, mekkora egy adott betegség kockázata dohányzással és anélkül.

Leszokás-kalkulátor

Egy klasszikus alkalmazás dohányzóknak, amellyel kiszámolhatják a leszokás anyagi előnyeit.

Egészségügyi Őrszem

Ez az alkalmazás egészségügyi kockázatbecslést végez. Feltárja, mekkora egy adott betegség kockázata dohányzással és anélkül.

Életkerék

Ez az alkalmazás dohányzók és leszokott dohányosok számára készült, hogy az élet különböző területein összevesse a dohányzás és a leszokás hatásait.